Цікаво знати!!!
03.04.2013 17:00
На продуктових ринках та магазинах покупцю пропонують два види меду: відцентровий – відкачаний із сотів за допомогою медогонки та мед у стільниках (воскові стільники).
По назвах сорти меду найчастіше називають виходячи із:
● переважний медонос: акацієвий, липовый, гречаний, різнотрав’я
● місцевості, де проводився медозбір: лісовий, луговий, гірський
● географії походження: поліський, карпатський, подільський
● часу медозбору: травневий
Уникнути купівлі неякісних продуктів бджільництва дозволить знання деяких факторів, знання специфіки виробництва, зберігання та споживання меду. Спробувавши хоча б один раз справжній мед у перевіреного пасічника, можна отримати перше враження про те, який смак та запах має якісний продукт. Надалі буде з чим порівнювати.
✿ Колір - Кольорова гама меду починається від майже білого і сонячно-жовтого до темно-коричневого.
Мед складається з цукрів природного походження: глюкоза 30-40%, фруктоза 30-40%, сахароза 1%, вода 17%, інші цукри (мальтоза, мелізитоза та інші), зола 0,17%, інші складові 3,38%. Саме інші складові і впливають на те якого кольору буде мед . Інші складові – це квітковий пилок, колір пилку – це колір меду.
✿ Сорт меду - бджіл не можливо примусити збирати нектар тільки з одного медоносу, отримати мед наприклад липовий, або ж гречаний неможливо, в нектар переважного медоносу потрапляють домішки нектару інших медоносних рослин, що цвітуть у цей період. Саме тому один і той самий мед, наприклад липовий, буде мати кожного сезону різний відтінок. У будь якому випадку колір меду не є вирішальним фактором при покупці.
Щоб розвіяти міфи про сорти меду вересовий, мед з розторопші наводимо такі факти. Верес цвіте кінець літа - осінню, тому спеціально везти бджіл до лісу в цю пору року завбачливий пасічник не буде, пасіка буде готуватись до зимівлі. До того ж вересовий мед має велику в’язкість і викачати його з рамки за допомогою відцентрової медогонки не можливо, такий мед відкачується тільки віджиманням, тобто пресуванням. При цьому знищується вощина в рамці. Тому якщо Вам пропонують мед темно-коричневий з назвою вересовий – це більше всього мед падевий, або ж різнотрав’я з домішками нектару вересу. Нектар вересу вже на 3-4 день стає схожий на желе, але готовність меду настає після запечатування стільників, а це як мінімум 10-14 днів.
Серед людей, які ведуть здоровий спосіб життя особливою популярністю користується мед з розторопші. В довідниках основних медоносів розторопша не зустрічається – це більш лікарська рослина, а ніж медонос. Щоб отримати мед з розторопші, виходячи з її низької медпродуктивності 20-40кг/га, потрібно як мінімум 30га суцільних посівів. Тому частіше всього Вам пропонують мед з різнотрав’я в період цвітіння розторопші, це саме так.
✿ Аромат - коли мед кристалізований і має температуру навколишнього середовища (наприклад жовтень-листопад) аромат не виразний. Справжній аромат меду визначається слідуючим чином: у скляну банку кладуть 30-50 грамів меду, щільно закривають і ставлять на 10 хвилин у воду нагріту до 45 градусів по Цельсію. Знімають кришку і визначають аромат меду.
✿ Смак - істинний смак меду можливо відчути, коли нагріти продукт до температури 45°С.
Зрілість Зрілим вважається мед з якого бджоли видалили воду, якщо мед у вощині то рамка повинна бути запечатана як мінімум на 30% від загальної площі. Один літр свіжого меду має вагу не менше 1,4 кг (вважається що літр меду має вагу 1,460кг). Якщо мед зачерпнути ложечкою та дати йому можливість стікати, він повинен при стіканні створювати не велику гірку, тягнутись до тонкої волосини, а розірвавшись плавно підтягнутись до ложки. Вологість меду повинна не перевищувати 20%, не зрілий мед довго не кристалізується, погано зберігається в ньому може розпочатись процес бродіння. Споживати такий мед не бажано.
✿ Консистенція - рідкий мед – в такому стані мед буває відразу після відкачування і до моменту кристалізації. Рідкий мед має різний степінь в’язкості, яка залежить від процентного відсотку води та температури зберігання. Прозорість мед втрачає з настанням кристалізації, він мутніє, з’являються згустки та при цьому якість не втрачається. Кристалізований мед – природній процес переходу меду з рідкого стану в твердий, який проходить на протязі 3- 6 тижнів після відкачування меду з рамок. Так що, якщо Вам осінню, починаючи з жовтня, пропонують прозорий рідкий мед, його більше всього нагрівали та перегріли, щоб досягнути прозорості, як у свіжевідкачаного меду. Остання викачка меду має бути 15-25 серпня, саме так тому, що бджіл потрібно підготувати до зимівлі, а саме нарощування не спрацьованого молодняку бджіл. Як виключення з правил рідким залишається довготривалий час лише мед з білої акації.
Білий шар на поверхні кристалізованого меду ( ніби біла піна), або ж мраморні білі плями біля бокових стінок посуду, виникають через фасування меду в тару з герметично закритою кришкою – бульбашки повітря піднімаються на поверхню погано, частина з них прикріплюються до стінок. Це знак високоякісного меду, який фасували без пастеризації. До того ж сорти меду, які багаті на глюкозу, також схильні до утворення білих плям біля стінок посуду та білого шару біля кришки. Боятись цього не потрібно – це доказ, що мед натуральний.
Чи може мед бути радіоактивним?
Один з важливих моментів, який турбує наявність в меду радіоактивних елементів.
Україна має до десятка атомних станцій в різних регіонах. Найкращим доказом, того, що мед по своїй природі не несе в собі радіоактивних елементів – це результати лабораторного дослідження.
Наведемо факти:
Експертний висновок Житомирська ДЛВМ липень 2017р.
Вміст Cs-137, Бк/кг (Цезій) |
Норма 100 |
Виявлено 5,25 |
Нижче норми у 19 разів |
Вміст Sr-90,Бк/кг (Стронцій) |
Норма 20 |
Виявлено 1,17 |
Нижче норми у 17 разів |
Експертний висновок Житомирська ДЛВМ червень 2015р.
Вміст Cs-137,Бк/кг(Цезій) |
Норма 100 |
Виявлено 15,17 |
Нижче норми у 6,6 разів |
Вміст Sr-90,Бк/кг(стронцій) |
Норма 20 |
Виявлено 2,12 |
Нижче норми у 9,5 разів |
У вас є можливість перевірити вище наведену інформацію, зробивши аналіз купленого меду в лабораторії овочевого ринку, а бо ж у ветеринарній лабораторії міста, району, області.
Чого потрібно остерігатись!
«Мертвий мед» . Вбити будь-який натуральний мед можливо, розігрівши до температури 60 градусів Цельсія. До таких дій вдаються не чесні торговці для фасування кристалізованого меду та надання продукту товарного вигляду. Справа в тому, що рядовий покупець чомусь думає, що мед повинен постійно бути прозорим та чистим. Саме таким і стане кристалізований мед, якщо його довготривало піддати термообробці, високій температурі. Такий мед втратить всі корисні якості, перетвориться на карамель, до того ж в ньому з’явиться така шкідлива речовина, як оксимелфурфурол. Оксиметилфурфурол – це продукт розпаду цукру (глюкози, фруктози), по його концентрації і судять про якість меду. Побачивши фальсифікований продукт, краще обійти цей прилавок стороною. Рідким та прозорим мед буває тільки в сезон медозбору. Окрім того, натуральний мед ідеально прозорим та чистим не буває, в ньому завжди присутні у не великій кількості частинки воску. Ніколи не соромтесь при покупці меду запитати у продавця наявність лабораторного аналізу.
Бажаємо Вам вдалої покупки та за допомогою вище наведених фактів отримати якісний продукт, мед.